Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami

przez Kardamonowy

Lubię właściwie wszystkie wersje łazanek. Tak, te z z mięsem też. Te z kapustą kiszoną i słodką. Niestety w naszym domu tylko ja się nimi ekscytuję, wiec bardzo rzadko je robię. Od jakiegoś czasu chodziły za mną łazanki ze słodką kapustą, powstały więc łazanki z włoską kapustą i pieczarkami. Wyszły super. Smakowały nawet reszcie domowników, więc naprawdę wyszły dobrze.
U mnie podstawową przyprawą, jaką dodaję do wegetariańskich łazanek, jest mielona wędzona papryka. To ona nadaje ten dymny posmak, jaki normalnie uzyskujemy z wędzonego boczku. U mnie w kuchni, w której królują potrawy bezmięsne, to podstawa. Jeżeli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, koniecznie ją sobie kupcie. Ja nie potrafię już bez niej żyć.
Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami – coś zdecydowanie nie dla mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu nauczyć go robić. Musiałabym zacząć od jakiegoś prostego. Parę lat temu robiłam makaron wg przepisu Antonio Carluccio. W kuchni plus leciał kiedyś program „Dwóch łakomych Włochów”, to chyba tam wyczaiłam przepis na chusteczki makaronowe. Tak, chusteczki. Wyszły dobrze i nie była to jakaś duża filozofia. Może kiedyś nabiorę takiej wprawy, że będę robić makaron w kształcie świnki peppa.



Składniki:
pół główki włoskiej kapusty
300 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki wędzonej papryki
200 g makaronu łazanki
pół pęczka koperku
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i wędzoną paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, wszystko jeszcze raz smażymy na niewielkim ogniu.
W międzyczasie makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy go i dodajemy do przesmażonej kapusty. Na tym etapie dodajemy poszatkowany koperek. Jeżeli jest taka potrzeba, całość jeszcze raz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności