Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi

przez Kardamonowy

Próbuję napisać posta, ale mój mózg dziś nie współpracuje, jestem mega zmęczona. Obok mnie stoi kubek zielonej herbaty, ale nie wiem czy pomoże. Jak ją przeparzyłam, mogę spokojnie iść spać. Nie no, nie ma szans, jest piątek, godzina 18, nie upadłam jeszcze na głowę (aż tak bardzo). To tak tytułem wstępu.
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką i serem żółtym. O, albo z pasztetem. Tego typu sałatki pasują do tego idealnie. Pewnie dlatego tak dobrze wchodzą też w okolicach świąt. Właśnie, muszę pokombinować z przepisami świątecznymi, na sałatki także. Mamy już połowę listopada, niektórzy blogerzy i niektóre strony już straszą świątecznymi przepisami. Ja też niedługo powinnam.
Najczęściej tę sałatkę robię bez ogórka kiszonego, czasem dodam do niej seler i ogórki konserwowe. Na blogu mam dwie takie sałatki: sałatka z jajkami, porem i kukurydzą i sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi. Wejdźcie, zobaczcie jak je robię. Obie super sprawdzą się na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne lub mniej rodzinne. Pierwszy raz (chyba) dodałam do sosu musztardę. Znowu niby nic, a jednak smak sałatki jest trochę inny. Na plus oczywiście, żeby nie było.
O majonezie już się nie będę rozpisywać, pisałam o nim parę dni temu. Ale może wspomnę o jogurcie. Praktycznie każdą sałatkę z majonezem uzupełniam o jogurt. Sam majonez jest dla mnie za ciężki, nawet kielecki, który jest pyszny i najlepszy. Poza tym zawsze dobrze jest zmniejszyć kaloryczność sałatek. No może nie zawsze, ale czasami. Ja to robię praktycznie zawsze. Znając życie ich kaloryczność niewiele się zmniejsza, ale zawsze coś. Tak samo robię przy okazji past jajecznych. Tam gdzie majonez, tam i jogurt. Jedno drugiemu naprawdę nie przeszkadza.
Ps. Chyba jednak dobrze zaparzyłam herbatę. Odżyłam.



Składniki:
5 jajek 
biała część małego pora
1 puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz  

Jajka wkładamy do garnka z wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki dokładnie umytego pora, odsączoną kukurydzę, pokrojone w małą kostkę ogórki kiszone. Dolewamy do tego majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności