Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem

przez Kardamonowy

Pierwszy raz jadłam pomidorówkę w tej wersji. Pomysł na nią urodził się trochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji.



Składniki:
1 l bulionu (ja użyłam warzywnego)
500 ml passaty pomidorowej
1 marchewka
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
(przepis na 5 porcji)  

Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy czosnek i startą na największych oczkach marchewkę (możecie też użyć tej z gotowania bulionu, ale wtedy dodajcie ją pod koniec gotowania zupy), wszystko gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, rozlewamy ją do misek, podajemy z ugotowaną kaszą i poszatkowanym szczypiorkiem. 

Podobne przepisy:
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorowa z tortellini
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności