Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

przez Kardamonowy

Kurczę, zawieruszył mi się gdzieś ten przepis, dlatego publikuję go dopiero teraz. Marudzę trochę, bo aktualnie pomidorowe powinniśmy robić ze świeżych pomidorów, a ja do tego przepisu użyłam passaty. No nic, może komuś ten przepis kiedyś się przyda. Co do ryżu w pomidorowej, pasuje mi bardziej niż makaron, nic Wam na to nie poradzę. Jeżeli wolicie makaron, zróbcie z makaronem. U nas w domu też zdania są podzielone, więc gotujemy na zmianę.



Składniki:
1,2 l wody
700 g passaty pomidorowej
2 marchewki
1 większy korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta cukru
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki suchego ryżu
parę liści bazylii (opcjonalnie)
(przepis na 5 porcji)


Umyte marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę i seler w kostkę (nie muszą to być równe, ładne kawałki, wszystko i tak na koniec zostanie zmiksowane) – wszystko wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Następnie do garnka z warzywami wlewamy wodę i passatę, dorzucamy liść i ziele, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie gotujemy ryż do miękkości. Po 15 minutach gotowania zupy, wyjmujemy z niej liść i ziele, całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Podajemy z ryżem i liśćmi bazylii.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności