Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską

przez Kardamonowy

Obecnie szkoda czasu na zastanawianie się z czego robić sałatki. Sałatki teraz trzeba robić z pomidorów. Koniec dyskusji. Powstała zatem przepyszna sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską. Już od dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który postanowiłam również wykorzystać. Matkojedyno, ten olej jest zupełnie niesamowity w smaku. Intensywny, orzechowy, no genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko.



Składniki:
pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem
2 pomidory
1 duża szalotka
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin)
sól
pieprz

Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w plasterki szalotkę. Musztardę francuską mieszamy w misce z olejem i sokiem z cytryny, mieszamy. Wszystko polewamy sosem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności