Toskańska zupa pomidorowa

przez Kardamonowy

Wiem, wiem, sezon pomidorowy daleko przed nami. Tęsknota za pomidorami jest jednak tak duża, że trzeba było zaspokoić swoje widzimisię. Zdecydowanie lepiej w tej chwili kupować zapuszkowane pomidory, niż kupować to coś, co pomidory przypomina. Od paru dni dobrze wiedziałam co będę dzisiaj gotować, kupiłam sobie specjalnie wcześniej białe pieczywo, które to dziś można już nazwać zdecydowanie nieświeżym. Nigdy nie jadłam tej zupy. Już wiem, że to będzie jeden z pierwszym letnich pomidorowych przepisów. Jest pyszna! Przepysznościowa.



Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych (lub 5 świeżych, obranych)
1 kubek wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże kromki czerstwego chleba bez skórki
1 łyżeczka octu winnego
pół łyżeczki cukru
parę liści bazylii
liść laurowy
oliwa extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)  

Na patelni smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po 2 minutach wlewamy wodę, ocet i puszkę pomidorów. Dodajemy cukier, sól, liść laurowy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy kawałki chleba i gotujemy kolejne 10 minut. Chleb powinien się rozpaść, zupa powinna się zrobić bardzo gęsta. Po ugotowaniu, wlewamy do zupy 1 łyżkę oliwy i dorzucamy liście bazylii, wszystko mieszamy. 

Podobne przepisy:
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorowa z tortellini
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Zupa pomidorowa

0

3 komentarze

Unknown 26 lutego, 2015 - 1:42 pm

Ja też chętnie bym zjadła pomidorową z soczystych polskich pomidorów;-) , ale Twoja i tak wygląda zachęcająco.

Odpowiedz
Ewasica 26 lutego, 2015 - 1:42 pm

Kocham pomidory! Zupy w takim wydaniu nie jadłam…trzeba będzie to zmienić 🙂

Odpowiedz
Monika 26 lutego, 2015 - 1:43 pm

Polecam. I teraz i latem :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności