Tzatziki

przez Kardamonowy

A tak sobie dzisiaj wymyśliłam placki ziemniaczane. Tego typu placki na słodko, jakoś mi tak nie bardzo. Zresztą, oboje nie jesteśmy słodkolubni, dlatego placki jemy najczęściej z jogurtem. Tzatziki sprawdziły się też idealnie, w sumie nic dziwnego, jogurt, ogórki, czosnek – ziemniaki je lubią. Ten grecki sos, pasuje do bardzo wielu potraw, dlatego postanowiłam poświęcić mu osobny, dumny post. Jest fajny do grilla, do chipsów, gotowanych kiełbasek, placków, warzyw i właściwie do czego tylko Wam przyjdzie ochota. 

Tzatziki


Składniki:
1 duży ogórek lub 4 gruntowe
2 ząbki czosnku
duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 łyżeczka soku z cytryny
suszona mięta/suszone oregano
pieprz
sól  

Ogórek/ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, odciskamy z ogórków wodę. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, starte ogórki, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Podobne przepisy:
Tzatziki z rzodkiewkami
Sos z fety i suszonych pomidorów
Sos czosnkowy z ziołami
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos czosnkowy z serka twarogowego

1 komentarzy

Ania, Manufaktura Smaków (manufakturasmakow.com) 10 czerwca, 2015 - 9:43 am

To jest przepis z cyklu: Proste, Genialne i Dobre do wszystkiego 😉

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności