Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Parę dni temu opublikowałam przepis na sos zielonej bogini. W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla i wyszperałam właśnie te dwa. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Plus dodatek kuminu i świeżej kolendry, za którymi nie wszyscy przepadają. Jako dodatek do indyjskich potraw, które uchodzą za bardzo pikantne, ma łagodzić ich ostrość. Jeżeli nie boicie się nowych smaków, zróbcie raitę, chociaż raz – na spróbowanie.
Przepis wzięłam z bloga feastingathome.



Składniki:
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 ogórki gruntowe
1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
pół łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżki posiekanych liści mięty
2 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka oliwy extra virgin
sól
pieprz

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy trochę soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę i wrzucamy do miski. W międzyczasie ziarna kminu i kolendry prażymy chwilę na patelni, wrzucamy do moździerza, rozdrabniamy na proszek (można użyć już zmielonych, jeżeli nie macie możliwości ich zmiażdżyć). Do ogórków dodajemy jogurt i resztę składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.