Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

przez Kardamonowy

Znowu mam taki porąbany czas, że nic mi nie smakuje. A gotować trzeba. Jest więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek – idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który czasem gotuje u nas rosół, ma jakąś banię na jego punkcie. Czas się go pozbyć. Lubczyku, póki co.



Składniki:
1,5 l wody
700 g passaty pomidorowej
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz  
lane kluski:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól  

Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do tego passatę, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 10 minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem.

Podobne przepisy:
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
Zupa pomidorowa z makaronem
Pomidorowa z tortellini
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
Toskańska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

6 komentarzy

Angie 9 stycznia, 2017 - 11:16 am

Uwielbiam lane kluski<3 W pomidorowej jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że taka kombinacja świetnie smakuje;)

Odpowiedz
piegusek 9 stycznia, 2017 - 11:16 am

oo tak masz rację, z lanymi kluskami idealna!

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2017 - 11:17 am

🙂

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2017 - 11:18 am

To też moje pierwsze kluchy w pomidorowej. Ekstra jest :).

Odpowiedz
Monika 9 stycznia, 2017 - 11:18 am

Prawie :). Dla mnie ideałem jest ryż 🙂 :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności