Ryż z migdałami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

przez Kardamonowy

Zdrowe – to raz, dwa – pyszne. Ten dodatek był uzupełnieniem do smażonego camemberta i surówki z pora. Ziemniaki są fajne, kasza i inne kluski też, dobrze jest jednak czasem zrobić coś innego. Ze składnikami też możecie improwizować, można dodać orzechy, czarnuszkę, zioła, co chcecie. Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla kogoś inspiracją, naprawdę bardzo na to liczę.



Składniki:
3/4 szklanki brązowego ryżu
2 łyżki migdałów
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
(przepis na 2-3 porcje)  

Ryż gotujemy al dente, potrwa to około 20 minut. Migdały rozdrabniamy i prażymy na patelni razem ze słonecznikiem. Ryż studzimy i mieszamy z resztą składników. 

Podobne przepisy:
Ryż smażony z porem
Ryż z czerwoną fasolą

2 komentarze

Unknown 31 stycznia, 2017 - 9:33 am

Idealny jako dodatek na obiad. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedz
Monika 31 stycznia, 2017 - 10:44 am

Zdecydowanie idealny :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności