Sałatka z kurczakiem, ogórkami gruntowymi i selerem konserwowym

przez Kardamonowy

Zupełnie zapomniałam o tym przepisie. Sałatkę zrobiłam z miesiąc temu, teraz się do niej dokopałam i postanowiłam ją opublikować. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie miałam w planach dzisiaj się tutaj pojawiać. Przede mną tyle przyjemnych, leniwych dni, że chyba zaczęłam mieć wyrzuty sumienia. Jestem więc, dzień dobry, cześć.
Sałatka z kurczakiem, zielonym ogórkiem i selerem konserwowym powstała trochę z ciekawości. Z reguły w tego typu sałatkach są użyte inne ogórki, niż gruntowe. No wiecie, kiszone, konserwowe. I ok, jestem za, nadają zawsze lepszego smaku. Postanowiłam jednak to trochę zmienić. Obecnie sezon na ogórki gruntowe trwa w najlepsze, trzeba to wykorzystać. Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem do sałatki ananasa, ale na blogu mam już chyba za dużo tego typu połączeń – seler konserwowy, kukurydza, ananas. Ananas więc poszedł w niepamięć.
Co finalnie wylądowało na talerzu? Letnia sałatka. Pyszna. Prosta. To głównie zasługa oczywiście duetu ogórki – koperek. Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję, majonez możecie zastąpić dodatkową porcją jogurtu. Pamiętajcie tylko żeby do sałatki dodać parę kropel cytryny. Może łyżeczka musztardy? Chyba wersja z musztardą będzie jeszcze lepsza. Dajcie co lubicie.
Na dziś tyle, powoli muszę się zwijać, przede mną trochę siedzenia w kuchni. Jutro grill, po drodze gdzieś może jakaś kuchnia meksykańska, ciasto z malinami też samo się nie zrobi. Ogólnie mamy w planie spędzić smaczny weekend w naszym sprawdzonym ekipowym towarzystwie. Na dodatek nie wiem kiedy do Was wrócę, bo przyszły tydzień też jest jedną wielką niewiadomą.
Tak czy siak zaglądajcie do mnie. Pijcie dużo wody i jedzcie dużo sezonowych owoców i warzyw :). Mam nadzieję, że obecne upały nie męczą Was tak jak mnie.
Do następnego.


Składniki:
5 wędzonych skrzydełek z kurczaka
2 większe ogórki gruntowe
średni por (biała część)
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
sól
pieprz  

Skrzydełka obieramy ze skóry, oddzielone mięso kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do kurczaka. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę i odsączony seler, obrane ogórki pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły. 

Podobne przepisy:
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem i kukurydzą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności