Zupa pomidorowo-paprykowa

przez Kardamonowy

Zacznę może od tego, że mam nadmiar jarzyn, papryk, cebul, kapust i buraków. Czasami wyjazdy My obfitują w „leżało, to wziąłem”. W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić zupę z papryk. Wiecie co? Nie wiem jak, nie wiem czemu, ale wyszła genialna. A najlepsze, że zapomniałam dodać do niej cebulę i czosnek. To tylko bulion, przecier pomidorowy, papryki i przyprawy. Nie ogarniam. 



Składniki:
2 l bulionu (ja użyłam drobiowego)
pół litra passaty pomidorowej
2 duże czerwone papryki
1 marchewka z bulionu
pół pęczka koperku
200 g drobnego makaronu
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)  

Papryki kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, odwracamy skórą do góry, polewamy odrobiną oleju i pieczemy w naczyniu żaroodpornym 20 minut w 180 stopniach (powinny być lekko przypalone). Po upieczeniu wkładamy je plastykowego pojemnika i szczelnie zamykamy na 15 minut. Spowoduje to zaparzenie papryk i łatwiej będzie z nich ściągnąć skórę. Po ściągnięciu skóry z papryk, wrzucamy je do blendera i miksujemy na puree. Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę.


6 komentarzy

[email protected] 23 października, 2017 - 10:36 am

Super, zrobiłam, smakowała i ten makaron 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 23 października, 2017 - 10:36 am

Muszę zrobić zupkę z pieczonych papryk. Na pewno jest przepyszna! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Odpowiedz
Monika 23 października, 2017 - 10:42 am

Kurczę, umknęła mi Twoja akcja :/. No nic, następnym razem :). Pozdrawiam.

Odpowiedz
Monika 23 października, 2017 - 10:43 am

Baaardzo się cieszę :).

Odpowiedz
Ania 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

robiłam kilka miesięcy lub tygodni temu zupę pomidorową z paprykami, tylko trochę na innej zasadzie – bez bulionu, esencja smaku pomidorowego i paprykowego. Dodałam też czosnek i cebulę 😛 W sumie wyszedł mi gęsty krem,także polecam 😉

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:29 pm

Dzięki, będę pamiętać :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności