Ten przepis już dawno chodził mi po głowie. Miałam trochę oporów, ponieważ seler ma dość charakterystyczny smak. Nie każdemu pasuje, a w większych ilościach, jest średnio sympatyczny w smaku. Okazało się jednak inaczej, przynajmniej w przypadku tej zupy. Krem jest aksamitny, delikatny w smaku, mleko kozie lekko go podkręca. Jeżeli nie przepadacie za smakiem mleka koziego, można zastąpić je krowim. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze jeść zupy z selera, polecam. Naprawdę polecam. I nie zapomnijcie dodać szczypiorku.
Składniki:
0,5 kg selera
2 ziemniaki
1 duża cebula
1 l bulionu warzywnego
1 szklanka mleka koziego
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
olej rzepakowy
grzanki z ulubionego pieczywa
płatki migdałów
szczypiorek
sól
(przepis na 5 porcji)
Seler i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, myjemy. W garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy do niego ziemniaki, seler, pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy około 5 minut. Do całości wlewamy bulion i mleko, gotujemy około 25 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zupę studzimy i miksujemy na gładki krem. Podgrzaną, podajemy z grzankami, uprażonymi płatkami migdałów i szczypiorkiem.
Inne propozycje zup kremów:
Krem z groszku z grzankami
Krem z brokułów z grzankami i parmezanem
Krem z brukselki z fetą
Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone
Zupa krem z cukinii i pora
6 komentarzy
czy można zastąpić mleko kozie krowim?
Pewnie :).
Pysznie się prezentuje! Krem z selera robię i chętnie go zjadam, bardziej inryguje mnie dodatek mleka koziego 🙂
Mleko kozie jest dość charakterystyczne. Ja je bardzo lubię, aczkolwiek mogłabym bez niego żyć. Jak masz podobne podejście jak ja, powinno Ci pasować.
Uwielbiam krem z selera, łączę go zazwyczaj z serem brie, a czasem z pleśniowym. Twoja propozycja zapowiada się smakowicie i zapewne ją wypróbuję, bo jestem wielkim fanem kozich wyrobów 😉 🙂
Niedługo na pewno spróbuję z innymi serami. Brie…. mhmmm, na 100% :).