No miotam się przed dodaniem tego przepisu. Zdjęcie nie jest do końca takie jakie chciałam, ale wierzcie mi, prób jego zrobienia było wiele. A takie, z boku, z góry, całe kiełbasy, częściowo pokrojone, całkowicie, no luuudzie. Poddałam się po pewnym czasie, zostawiam te które są. A że kiełbasy zostały zjedzone dość sprawnie, nie było już szans na kolejne próby. Niech będzie więc dzisiejsze zdjęcie, ujdzie.
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to był jeden z pierwszych pomysłów na post świąteczny, inspiracją był przepis Olgi z Olgasmile. Wiedziałam od początku, że biała kiełbasa musi pojawić się na blogu, a że przepisów na nią już mam sporo to i pomysły zaczęły się kończyć. Na dole możecie sobie rzucić okiem na inne przepisy na ten rodzaj kiełbasy. Właściwie wszystkie są robione na bazie sosów bez śmietany. Dziś więc, dla odmiany, śmietana. Dość sporo śmietany. Żeby jednak trochę mniej poszło w boczki, użyłam 18% z kartonika – tej do zup i sosów. W planie był także świeży majeranek, ale akurat nie mogłam go nigdzie dostać, więc kiełbasa jest w towarzystwie tymianku, który także pasuje mi do wieprzowiny.
Kiełbasa wyszła pierwsza klasa. Na ciepło, na zimno, na obiad i jako przekąska (przechodziłam akurat obok). Przyznam się Wam jednak szczerze, chyba jednak jestem większą fanką sosów bez śmietany. Moim ulubionym przepisem jest chyba biała kiełbasa pieczona w cydrze, no cud, miód.
Największą robotę w dzisiejszym przepisie robi jednak sama kiełbasa. Musi być dobrej jakości. Poszukajcie u siebie takiej z dobrym składem, ja zawsze kupuję ją w Selgrosie. Z tego co pamiętam to chyba kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim. Jest bez kon ku ren cyj na.
Na dziś tyle, zabieram się zaraz za zdjęcia mięsiwa, które pewnie na blogu pojawi się w środę. Jutro wrzucę Wam przepis na pyszny sos do jajek.
Zaglądajcie do mnie.
Do następnego.

Składniki:
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
3 średnie cebule
3/4 szklanki śmietany (ja użyłam 18%, tej z kartonika do zup i sosów)
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki chrzanu ze słoika
parę gałązek tymianku
olej
sól
pieprz
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i przesmażamy na oleju na wolnym ogniu około 10 minut. Cebula powinna zmięknąć i się lekko zezłocić. Pod koniec wlewamy do niej wodę, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę z paroma gałązkami tymianku, na nią układamy kiełbasy, które w paru miejscach nakłuwamy wykałaczką.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. W połowie pieczenia kiełbasy można obrócić.
W misce mieszamy śmietanę, chrzan, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy.
Sosem chrzanowym polewamy kiełbasy i pieczemy je dodatkowo około 15 minut, już bez przykrycia.
Kiełbasa jest pyszna na ciepło i na zimno.
Podobne przepisy:
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym
Biała kiełbasa pieczona w cebuli