Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

przez Kardamonowy

Było pyszne, baaardzo intensywne w smaku. Wszystko co niepotrzebne odparowało i został jedynie świetny sos. Plus kiełbasy, wiadomo. Nie wiem jak będą wyglądały Wasze święta w tym roku, ale może ktoś z Was akurat zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc.



Składniki:
5 surowych białych kiełbas
1 duża cebula
1 czubata łyżka musztardy francuskiej
3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej rzepakowy
sól
pieprz

Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Dodajemy do niej musztardę, sok, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kiełbasy, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiowa i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia kiełbasy można obrócić). Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy do zrumienienia kiełbas.



0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności