Pierwszy raz zrobiłam je ze dwa tygodnie temu. Zostało zjedzone w ekspresowym tempie, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Postanowiłam je zrobić drugi raz, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne.
Składniki:
1 duża kalarepa
2 łyżki pestek dyni
parę liści bazylii
kawałek parmezanu
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni, ser ścieramy np. na tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym
Carpaccio z buraków