Carpaccio z buraków

przez Kardamonowy

Machałam dzisiaj niewielką ilość tartych buraków w słoikach. Przy okazji miałam ochotę na coś octowego… jak to ja. A jak ocet, to buraki przecież. Odłożyłam dwa buraki i postanowiłam zrobić z nich carpaccio. My został oddelegowany do sklepu po długodojrzewający twardy ser i świeżą natkę pietruszki. Właśnie skończyłam jeść drugą porcję. Kurcze, to jest ekstra. W tej przystawce jest naprawdę wszystko co lubię: warzywa, twardy ser i najulubieńsze balsamico. A, no i oliwa. 



Składniki:
2 średnie buraki
kawałek twardego sera długodojrzewającego (np. bursztyn, parmezan, pecorino)
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy extra virgin
sól
pieprz  

Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około godziny. Następnie je obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, całość posypujemy poszatkowaną natką, serem, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, oliwą i balsamico. I solimy oczywiście. 

Podobne przepisy:
Carpaccio z kalarepy
Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności