Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami

Dziś wielkie święto, tzn. wielkie dla mnie. Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam pasty pod każdą postacią. Dodatkowo, obecnie mamy sezon na jarmuż, więc postanowiłam połączyć te dwa cuda. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam styczność z tym warzywem i jest naprawdę ok. W mądrych ilościach, jest bardzo smaczny. Wczoraj próbowałam go również w koktajlu i też się nie zawiodłam. A że przy okazji daje sporą dawkę witamin, błonników i innych białek, to czemu nie? 



Składniki:
200 g makaronu (ja użyłam casarecce)
100 g sera gorgonzola
12 pomidorków koktajlowych
3 liście jarmużu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka
kawałek sera długodojrzewającego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dorzucamy od razu pokrojony w paski jarmuż (wcześniej pozbądźcie się twardej łodygi). Na patelni robimy miejsce na połówki pomidorków, które lekko podsmażamy. Po chwili całość mieszamy, dokładając gorgonzolę i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, można spokojnie dodać odrobinę mleka. Makaron mieszamy z sosem. Całość posypujemy serem długodojrzewającym.