Spaghetti 3 sery z rukolą

przez Kardamonowy

Strasznie, ale to strasznie kaloryczny obiad. Pomysł narodził się z chęci zjedzenia resztek rukoli, makaronu i mascarpone. Dokupiłam jeszcze tylko ser bursztyn, ser z niebieską pleśnią i wyszło to co wyszło. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną, ale nie przeginajcie. Jeżeli jednak macie wyrzuty sumienia, zróbcie tę potrawę z pełnoziarnistym makaronem, też będzie smaczna. 



Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 łyżki mascarpone
100 g sera z niebieską pleśnią
spora garść sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn)
1/3 szklanki mleka
1 ząbek czosnku
2 garści rukoli
oliwa
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)  

Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w plasterki i chwilę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy mascarpone, mleko, sól, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy pokruszony ser pleśniowy i starty bursztyn. Mieszamy, aż do uzyskania rzadkiego sosu. Dokładamy do tego makaron i od razu umytą rukolę. Na talerze wykładamy makaron, możemy posypać go jeszcze pokruszonym serem pleśniowym, bursztynem i jeszcze raz sypnąć świeżo mielonym pieprzem.

Podobne przepisy:
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami
Pappardelle z cukinią i gorgonzolą
Cacio e pepe

2 komentarze

Nashelly 24 sierpnia, 2014 - 7:20 pm

Ubóstwiam takie serowe makarony, no i rucola, pyszne danie 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Odpowiedz
Monika 24 sierpnia, 2014 - 7:21 pm

A to była jedna wielka improwizacja :). Oby więcej takich. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności