Ciastka z porzeczkami i czekoladą

przez Kardamonowy

Jak to zwykle bywa przy okazji urodzin, w ruch idzie blog Moje Wypieki. I tak jak nie jestem miłośniczką tego typu ciastek, to te są naprawdę super. Jestem nimi zachwycona, kwaśny smak owoców idealnie współgra ze słodyczą reszty. I powiem Wam szczerze, nie oczekiwałam że będziemy się nimi tak zajadać. A w planie, głupia, chciałam je zrobić z połowy składników. Jedyne do czego znowu się mogę doczepić – były dla nas trochę za słodkie. Jesteśmy jednak dziwakami, nie musicie się nami sugerować.



Składniki:
125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
150 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (ja użyłam gorzkiej)
150 g czerwonej porzeczki  

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło, mąkę, migdały, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżką, można sobie ewentualnie pomagać drugą łyżką, spłaszczamy, w każdą porcję wkładamy parę sztuk porzeczek. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy, masa się nieco rozlewa. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach lub do zrumienienia brzegów. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę, studzimy.


2 komentarze

Angie 31 lipca, 2015 - 9:09 am

Ale cudnie wyglądają! Te czerwone groszki niesamowicie kuszą; )

Odpowiedz
Monika 31 lipca, 2015 - 9:12 am

Angie, smakują jeszcze lepiej, naprawdę. Do dziś jestem w szoku.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności