Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków

przez Kardamonowy

To chyba ostatni strzał polskiej fasolki szparagowej, udało mi się jeszcze dostać naszą rodzimą. Smakiem jakoś szczególnie nie powala, ale nie mogłam się powstrzymać, kupiłam i ugotowałam. Tę potrawę zrobiłam w podobny sposób jak aloo gobi, smakowała więc podobnie. Biorąc pod uwagę pogodę jaką mamy obecnie, potrawy tego typu są wielce poszukiwane. Poszukiwałam i odnalazłam. I tak jak przy okazji aloo, fasolkę i ziemniaki trochę przyjarałam – tak wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. 



Składniki:
2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej)
5 większych ziemniaków
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
pół szklanki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
(przepis na 2 porcje)  

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w bardzo grube plastry. Fasolkę myjemy i odcinamy twarde końcówki. Na dużą patelnie wlewamy olej i wrzucamy curry, imbir i chili, które smażymy na małym ogniu jakieś 10 sekund. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i fasolkę, wlewamy wodę, solimy, gotujemy pod przykryciem. Gotujemy około 10 minut, do miękkości ziemniaków i fasolki. Pod koniec gotowania polecam ściągnąć pokrywkę i na maksa zredukować płyn. Tę potrawę podałam z jogurtem naturalnym.


4 komentarze

Angie 24 października, 2016 - 8:37 am

Wygląda cudnie<3

Odpowiedz
rngkitchen 24 października, 2016 - 8:37 am

Boskości w swoistym, mega wyuzdanym, wydaniu. <3

Odpowiedz
Monika 25 października, 2016 - 9:23 am

Haha. Psychole 😀

Odpowiedz
Monika 25 października, 2016 - 9:23 am

🙂 🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności