Pieczona brukselka

przez Kardamonowy

Brukselkę albo się lubi albo nie. Tak, wiem, odkrywcze. My i ja (my) należymy do tej pierwszej grupy, nawet chyba kiedyś Wam pisałam, że zawsze prowadzimy walki o te kapustki, zajadając się zupą jarzynową. Dziś walk nie było, nażarliśmy się po kokardki. Dużym plusem jest czas pieczenia, brukselka piecze się błyskawicznie. Zróbcie koniecznie.



Składniki:
500 g brukselki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka siemienia lnianego 
sól 
(przepis na 2-3 porcje)

Brukselki obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy. Większe warzywa można przekroić na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Z oleju, sosu sojowego, miodu, octu i papryki robimy sos, którym polewamy brukselki, wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, na to wrzucamy brukselki, pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia, można je odwrócić. Po upieczeniu, całość posypujemy natką i siemieniem, w razie potrzeby można doprawić solą. 


5 komentarzy

Monika 24 października, 2016 - 8:27 am

Odpowiadając na post mamy, który przez przypadek skasowałam… :), tak, Ww to koneser – w trakcie pieczenia brukselki o nim myślałam. Naprawdę :D.

Odpowiedz
rabarbarowo 24 października, 2016 - 8:37 am

Za brukselką nie przepada, ale ta wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
rngkitchen 24 października, 2016 - 8:37 am

Kochamy brukselkę i niedługo taką popełnimy 😉

Odpowiedz
Monika 25 października, 2016 - 9:22 am

Obowiązkowo 🙂

Odpowiedz
Monika 25 października, 2016 - 9:22 am

Może kiedyś się przekonasz :D.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności