Marchewka z groszkiem

przez Kardamonowy

I znowu wracam do klasyki. Tym razem marchewka z groszkiem, którą My profesjonalnie wywiercił mi dziurę w brzuchu. Marudził, marudził i wymarudził. Robiłam ją drugi raz w życiu, jest banalna. Tydzień temu mieliśmy ją zjeść do niedzielnego obiadu, ale do niedzieli nie doczekała, nie mówiąc o zdjęciu i publikacji. Postanowiłam ją dziś powtórzyć i podzielić się nią z Wami. Genialna. I już.



Składniki:
450 g mrożonej marchewki z groszkiem
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz  

Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem, cukier i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (u mnie to trwało ok 10 minut). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, smażymy pół minuty. Do zasmażki wlewamy trochę wody z gotowanej marchewki, dodajemy do garnka z marchewką, znowu mieszamy, dolewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, zagotowujemy. 

3 komentarze

Unknown 24 października, 2016 - 8:37 am

Idealny dodatek do obiadu. 🙂 Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

Odpowiedz
Anonimowy 3 listopada, 2016 - 12:55 pm

Ja do marchewki z groszkiem dodaję odrobinę mielonego imbiru, żeby podkręcić smak.

Odpowiedz
Monika 3 listopada, 2016 - 12:59 pm

Wiadome – marchewki lubią się z imbirem :D.

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności