Marchewka z groszkiem z mąką orkiszową

przez Kardamonowy

Marchewka z groszkiem z mąką orkiszową wyszła zupełnie bez problemów. Od początku w sumie wiedziałam, że orkisz tego nie zepsuje, przynajmniej nie smakowo. Niewielkie obawy miałam odnośnie konsystencji, ale zupełnie niepotrzebnie.
Ach, orkisz! Zaczęłam mieć z nim styczność, gdy mój mąż, lecząc się na boreliozę, musiał przejść na restrykcyjną dietę. Tutaj już nie było opcji: „może pszenną zastąpię orkiszową lub żytnią”. Z pszennej musieliśmy zrezygnować w 100%. Co można dobrego powiedzieć na temat mąki orkiszowej? Jest przez nas lepiej przyswajalna. Ma wyższą wartość odżywczą, ma więcej witamin, składników mineralnych. Część osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, mogą spożywać mąkę orkiszową, a to też o czymś świadczy. Od dłuższego czasu staram się używać tej mąki dużo częściej w kuchni, więc dzisiejsza marchewka z groszkiem z mąką orkiszową nie jest niczym nadzwyczajnym (przynajmniej dla nas). Nawet mój mąż jakiś czas temu powiedział, że wolałby żeby jednak zwykłą mąkę pszenną powoli zastępować tą szlachetniejszą. Więc zastępuję. Coraz częściej robię naleśniki z orkiszem, racuchy, placki. Chleb jest już właściwie standardem. W domu mam zawsze parę rodzajów tych mąk, najczęściej korzystam z pełnoziarnistej i 630. Do dzisiejszego przepisu użyłam tej drugiej.
A tytułowa marchewka z groszkiem chodziła już za mną od dłuższego czasu. Miałam ochotę także na totalnie klasyczny obiad. I tak myślałam, dumałam. Co będzie najlepiej pasowało do marchewki z groszkiem? Panierowane kotlety z kurczaka, no przecież. Zrobię je w klasyczny sposób. Jak wyjdą takie jak powinny, na 100% wrzucę je na bloga.
Zaraz się za nie zabieram, póki jest dobra pogoda do robienia zdjęć. Lecę. Do następnego.


Składniki:
450 g mrożonej marchewki z groszkiem
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki orkiszowej (ja użyłam 630)
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka cukru
3 gałązki koperku
sól
pieprz  

Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem, cukier i gotujemy do miękkości warzyw (u mnie to trwało ok 7 minut), tym razem gotowałam bez pokrywki. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, smażymy pół minuty. Do zasmażki wlewamy trochę wody z gotowanej marchewki, dodajemy do garnka z marchewką, znowu mieszamy, dolewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy poszatkowany koperek.

Podobne przepisy:
Marchewka z groszkiem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności