Owsianka z czekoladą i migdałami

przez Kardamonowy

Na samą myśl o dzisiejszym wpisie mam ślinotok. Ogólnie jestem wielką fanką owsianek wszelakich, ale te z dodatkiem czekolady są chyba najsmaczniejsze. I te z masłem orzechowym. Właśnie, do owsianki z czekoladą chciałam dodać na początku masło orzechowe, ale ostatecznie migdały wygrały. Stwierdziłam, że to byłaby już za duża rozpusta.
Nie muszę Wam chyba pisać jak zdrowe są płatki owsiane? Nie wiem czy można sobie wymyślić zdrowsze śniadanie. Trzeba pamiętać jeszcze o tym, żeby dorzucić do niego zdrowe, chrupiące orzechy, migdały, siemienia lniane i inne tego typu. Ja od czasu do czasu dodaję do owsianki dobrej jakości czekoladę lub kakao, ewentualnie wspomniane wcześniej masło orzechowe (oczywiście też z najlepszym składem). Świetnie sprawdzą się również sezonowe lub mrożone owoce. No dobra, te mniej sezonowe też, jak na przykład banany. Róbcie owsianki z czym tylko chcecie. A na dole klasycznie podrzucę Wam parę moich propozycji, żeby Was czymś zainspirować.
Owsianka z czekoladą i migdałami wylądowała w misce razem z wiśniami w syropie, które dostałam od mojego taty. Muszę w końcu zrobić to cudo i opublikować u siebie. Jest się czym dzielić, wierzcie mi. Jest tam stosunkowo niewielka ilość cukru, całe wydrylowane wiśnie i w sumie tyle. Te przetwory wciągamy z Tolą w kaszą manną i budyniem, a ostatnio właśnie postanowiłam dodać je do czekoladowej owsianki. Czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie, więc to śniadanie było naprawdę czymś wyjątkowym.
Za chwilę siadam do ostatecznej listy wielkanocnych przepisów. Nie ma już na co czekać, od poniedziałku zacznę publikować przepisy na święta. Znowu mam więcej pomysłów niż czasu i miejsca w zamrażalniku, musze podejść do tego z głową. Na dodatek wczoraj przypomniałam sobie o książce od My, w której jest masa okołoświątecznych inspiracji. I z jednej strony ta książka mi bardzo pomaga, z drugiej miesza jak nie wiem co. No nic, skonsultuję menu jeszcze z My i wkraczam do kuchni.
A wracając jeszcze do dzisiejszego przepisu – zapiszcie go sobie i uskuteczniajcie. Na zdrowie.


Miary objętości na blogu:
szklanka 250 mlłyżeczka 5 mlłyżka 15 ml
Składniki:
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych górskich
3 kostki gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
łyżka płatków migdałowych
1 łyżeczka ulubionej konfitury lub owoców w syropie
(przepis na 1 porcję)  

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki owsiane, gotujemy je na wolnym ogniu około 8-10 minut, płatki muszą wchłonąć prawie całe mleko. Pamiętajcie o częstym mieszaniu owsianki.
Pod koniec gotowania owsianki dodajemy do niej cynamon i czekoladę, zagotowujemy, cały czas mieszając.
Owsiankę przekładamy do miski. Posypujemy ją płatkami migdałowymi, podajemy z ulubionymi konfiturami lub owocami w syropie (ja zjadłam ją z wiśniami w syropie).

Podobne przepisy:
Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami
Kakaowa owsianka z bananem i orzechami
Owsianka z bananem i masłem orzechowym
Owsianka z gruszkami i żurawiną
Owsianka z kawą zbożową
Owsianka z gruszkami i rodzynkami
Owsianka z bananami i orzechami
Owsianka z prażonym jabłkiem
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności