Powiedzmy, że przepis jest prawie taki jak sobie założyłam. Tym razem jednak wyszło lepiej. Szukając wczoraj piersi z kurczaka, znalazłam filety z udek. Już od dłuższego czasu się na nie czaiłam, ale nigdzie ich nie potrafiłam dostać. Smakują zdecydowanie lepiej niż z piersi. Może kiedyś sama nauczę się filetować kurze nogi, kto wie. Tzn. inaczej, nauczę się na pewno. Reszta składników była wg mojego wcześniejszego widzimiesię. I jeszcze jedna uwaga, ja tę potrawę potraktowałam jako sałatkę, przekąskę na zimno. Myślę jednak, że na ciepło będzie równie smaczna. Naprawdę wyszło prze py sznie.
Składniki:
200 g makaronu ryżowego
3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi)
1 łyżka przyprawy 5 smaków
2 łodygi grubego szczypioru
1 ogórek gruntowy
1 mała zielona chili
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)
Udka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 30 minut. Ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki, kroimy w plasterki. Makaron gotujemy 5 minut. Sos sojowy, miód i rozdrobniony czosnek wlewamy do małego słoika, zamykamy i energicznie mieszamy. Udka smażymy na oleju na złoty kolor, wyłączamy gaz. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, pokrojoną w drobną kostkę chili, ogórki, posiekany szczypior, całość polewamy sosem, mieszamy i posypujemy sezamem.
Podobne przepisy:
Makaron ryżowy ze schabem i warzywami
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem
Wołowina z makaronem po chińsku
2 komentarze
Musi być pyszne, więc czekam na degustację 😉
"Pan Nóżka" haha :D. Też czekam. Na jakąkolwiek z Wami… 😉