Zupa z fasolką szparagową

przez Kardamonowy

Zupę zrobiłam jakoś tydzień temu. Klasycznie było na nią za ciepło, więc ją zawekowałam i czekałam na ochłodzenie. Ochłodzenie nadeszło, zupę wchłonęłam. Fajna, letnia zupa. Nie musicie nawet jej jakoś drastycznie podgrzewać, lekko ciepła też była pyszna. Przepis wzięłam od chłopaków z rng kitchen, czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą.



Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
400 g żółtej fasolki szparagowej
4 ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
pół małego selera
biała część pora
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czubrycy zielonej
pół pęczka koperku
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4-5 porcji)

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, fasolkę w mniejsze kawałki (odcinając z nich jednocześnie brzydkie końcówki). Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw, potrwa to jakieś 5 minut, zabielamy śmietaną. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.


4 komentarze

Marcepanowy Kącik 8 lipca, 2017 - 7:09 pm

Pyszna, chętnie zjadła bym taką miseczkę zupki -:)

Odpowiedz
Monika 8 lipca, 2017 - 7:10 pm

🙂

Odpowiedz
zjedzmy 4 sierpnia, 2017 - 11:19 am

Idealna zupa na lato! 🙂 Poproszę miseczkę! 🙂

Odpowiedz
Monika 4 sierpnia, 2017 - 11:24 am

😀

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności