Klasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać.
Składniki:
8 średnich dojrzałych pomidorów
400 g makaronu (ja użyłam farfalle)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
1 łyżka suszonego oregano
duża szczypta mielonej słodkiej papryki
spory kawałek sera długodojrzewającego
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 4 porcje)
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody z gotowania. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.