Chłodnik z kalarepą

przez Kardamonowy

Zdjęcie nie jest najwyższych lotów, ale najnormalniej w świecie szkoda mi nie publikować tego przepisu. Tym bardziej, że kalarepa była działkowa i drugiej takiej prędko nie zjem. Zdjęcie było robione na szybko, bo obok leżała sterta desek do zeszlifowania i pomalowania (na tła do bloga). Łapcie więc przepis i róbcie, póki trwa sezon na chłodniki.



Składniki:
700 ml kefiru
1 średnia kalarepa
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
dwie spore garści uprażonych ziaren słonecznika
sól
pieprz
(przepis na 4-5 porcji)  

Kefir wlewamy do garnka. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do kefiru. Dodajemy do tego poszatkowany koperek, rozdrobnione ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (polecam zostawić na całą noc). Przed podaniem chłodniki posypujemy ziarnami słonecznika. 


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności