Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami

przez Kardamonowy

Pyszny, orzeźwiający chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami, a także z prażonymi płatkami migdałów. Idealny na lipcowe, gorące południe. Korzystajcie teraz na maksa z sezonowych warzyw, to najlepszy czas na tego typu zupy.



Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 l maślanki
1 opakowanie jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 pęczek rzodkiewki
garść koperku
sok z połowy cytryny
prażone migdały
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)  

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy odrobiną soli, żeby ogórki puściły wodę, odstawiamy. Po ok 15 minutach odcedzamy, nie wylewamy wody po ogórkach, przyda się do uzyskania poprawnej konsystencji zupy. Bo blendera wlewamy maślankę (lub kefir), dorzucamy ogórki i ząbki czosnku. Miksujemy. Przelewamy do garnka, dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz i wcześniej utartą na grubych oczkach, umytą rzodkiewkę, dokładnie mieszamy. Możemy dolać drobinę wody z ogórków, jeżeli zupa jest za gęsta. Dorzucamy koperek. Zupę wkładamy do lodówki, przynajmniej 2 godziny przed podaniem, składniki super się połączą, zupa się przegryzie. Ja zaserwowałam zupę z prażonymi migdałami. 


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności