Pierogi z jagodami

przez Kardamonowy

Ciąg dalszy potraw z sezonowymi owocami. Co więcej można napisać? Pierogi z jagodami chyba każdemu dobrze się kojarzą. Dla mnie ogólnie pierogi to typowo polski, domowy obiad. Ruskie darzę miłością nieskończoną, z jagodami – po prostu lubię.



Miary objętości na blogu:
szklanka 250 mlłyżeczka 5 mlłyżka 15 ml.
Składniki: 
3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej)
około 270 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 szklanki jagód
cukier
jogurt naturalny 
(przepis na ok 60 pierogów)  

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste (ogólnie ciężko podać konkretne proporcje wody do mąki, musicie to wyczuć). Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce jagód. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym i cukrem.

2 komentarze

Pati 29 lipca, 2014 - 12:39 pm

Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu, że to mój ulubiony typ pierogów 🙂 Idealny letni obiad!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Monika 29 lipca, 2014 - 12:39 pm

Dzięki!

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności