Ciąg dalszy potraw z sezonowymi owocami. Co więcej można napisać? Pierogi z jagodami chyba każdemu dobrze się kojarzą. Dla mnie ogólnie pierogi to typowo polski, domowy obiad. Ruskie darzę miłością nieskończoną, z jagodami – po prostu lubię.

Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej)
1 szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju
szczypta soli
2 szklanki jagód
cukier
jogurt naturalny
(przepis na ok 60 pierogów)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce jagód. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym i cukrem.
2 komentarze
Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu, że to mój ulubiony typ pierogów 🙂 Idealny letni obiad!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Dzięki!