Pudding ryżowy z białą czekoladą i jagodami

przez Kardamonowy

Lipiec. Świeże jagody, truskawki, za chwilę maliny. Dostępne wszędzie i praktycznie od ręki. Szybki deser na niedzielne popołudnie, aksamitny pudding ryżowy z białą czekoladą i jagodami.



Składniki:
pół szklanki suchego ryżu
1 litr mleka 3,2%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 mała laska cynamonu
pół tabliczki białej czekolady
1 szklanka jagód
(przepis na 4 porcje)  

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, wsypujemy ryż, wrzucamy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu ryż przemieszać. Ryż powinien być kleisty, kremowy. Zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy połamaną białą czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Lekko ostudzony pudding, przekładamy do kieliszków. Umyte jagody trochę rozdrabniamy, żeby puściły sok. Dodajemy do puddingu. Deser można jeść na ciepło i na zimno.

2 komentarze

Pati 29 lipca, 2014 - 12:38 pm

Uwielbiam puddingi ryżowe 🙂 Twój z jagodami prezentuje się wprost przepysznie!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Monika 29 lipca, 2014 - 12:40 pm

Też lubię, z jagodami wyszedł trochę przez przypadek, ale przecież z przypadków wychodzą najlepsze potrawy :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności