Lipiec. Świeże jagody, truskawki, za chwilę maliny. Dostępne wszędzie i praktycznie od ręki. Szybki deser na niedzielne popołudnie, aksamitny pudding ryżowy z białą czekoladą i jagodami.
Składniki:
pół szklanki suchego ryżu
1 litr mleka 3,2%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 mała laska cynamonu
pół tabliczki białej czekolady
1 szklanka jagód
(przepis na 4 porcje)
Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, wsypujemy ryż, wrzucamy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu ryż przemieszać. Ryż powinien być kleisty, kremowy. Zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy połamaną białą czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Lekko ostudzony pudding, przekładamy do kieliszków. Umyte jagody trochę rozdrabniamy, żeby puściły sok. Dodajemy do puddingu. Deser można jeść na ciepło i na zimno.
2 komentarze
Uwielbiam puddingi ryżowe 🙂 Twój z jagodami prezentuje się wprost przepysznie!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Też lubię, z jagodami wyszedł trochę przez przypadek, ale przecież z przypadków wychodzą najlepsze potrawy :).