Zacznę może od tego, że średnio przepadam za anyżowym posmakiem czegokolwiek. Fenkuł ten posmak ma, po upieczeniu jest jednak minimalnie wyczuwalny. Jeżeli chodzi o sam przepis, można to warzywo spokojnie upiec bez dodatków, jedynie z oliwą, nie musicie wydziwiać z kruszonką, której ja użyłam do przepisu. Polecam jednak powydziwiać.
Składniki:
1 koper włoski
duża kromka chleba razowego
4 suszone pomidory z zalewy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa
Chleb, pomidory i czosnek wrzucamy do blendera/rozdrabniarki i chwilę mielimy (aż do uzyskania kruszonki). Koper włoski myjemy i kroimy w plasterki grubości około 1 cm. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odwracamy plasterki, posypujemy kruszonką, solimy i pieprzymy i pieczemy kolejne 10 minut, aż do zrumienienia.