Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy

przez Kardamonowy

Nie przepadam za surowymi jabłkami. Jedyne, które jestem w stanie zjeść, to papierówki. I znowu luka w mózgu, kojarzą mi się z moją śląską (lub bardziej wielkopolską) babcią i nie wiem właściwie czemu. Wszystkie inne jabłka jestem w stanie przyswoić jedynie w postaci gotowanej, pieczonej lub smażonej. Chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, miał styczność z ryżem zapiekanym z jabłkami. Prosta potrawa, którą postanowiłam jednak trochę stuningować. Największym strzałem w dziesiątkę była skórka z pomarańczy. Dodajcie ją koniecznie. 



Składniki:
1 kubek białego ryżu
2 kubki mleka
3 jabłka
3 łyżki cukru 
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka masła
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki jogurtu naturalnego
miód (opcjonalnie)
(przepis na 4 porcje)  

Ryż dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Mleko zagotowujemy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba, można dolać gorącej wody. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu, lubi przywierać do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy, mieszamy. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka, cynamon, smażymy około 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, na dno nakładamy połowę ryżu, później jabłka i znowu ryż. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Porcję zapiekanego ryżu nakładamy na talerz, polewamy miodem i jogurtem naturalnym.

Podobne przepisy:
Ryż z jabłkami
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami
Ryż z czereśniami

1 komentarzy

Foodmania 12 lutego, 2015 - 11:34 am

smak z mojego dzieciństwa!

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności