Znacie tę sytuację, kiedy Wam coś bardzo smakuje, jecie to często i macie w końcu tego dość? Ja tak mam właśnie z tą sałatką. Przez ostatnie dwa miesiące jadłam ją chyba z 5 razy. Przejadła mi się i póki co ją odstawiłam. Ale wrócę do niej niebawem. Zróbcie ją koniecznie.
Składniki:
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
3 garści mieszanki sałat
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 camembert
1 czerwona cebula
pół małej marchewki
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin
Kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie, gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Odcedzoną kaszę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej sałatę, pokrojone w paski pomidory, pokrojonego w małe kawałki camemberta, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na najmniejszych oczkach. Wszystko zalewamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
Podobne przepisy:
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem
Tabbouleh