Sałatka z ryżem, indykiem i mango

przez Kardamonowy

Na początku w sałatce miały znaleźć się brzoskwinie, ale zanim ją zrobiłam, zwiędły. Zaraz obok leżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie.



Składniki:
500 g filetu z indyka
pół szklanki ryżu
1 mango 
mała biała część pora
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do gyrosa
odrobina soku z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy  

Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę mango, poszatkowaną natkę. Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. 


Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności