Sałatka kompletna. Na początku chciałam ją nazwać paseczkową, ale tytuł byłby za długi, więc z niego zrezygnowałam. A kule, pokroiłam w paski nawet ananasa. Nie żebym się użalała. Lubię kroić, szatkować. Kostki, paski. No lubię.
Sałatka z selerem konserwowym, porem, szynką i ananasem jest uzupełniona także o ser żółty i te wszystkie dodatki w postaci majonezów i jogurtów. Smakuje tak jak powinna, ma też i taką konsystencję. I jestem przekonana, że w tym roku wyląduje na świątecznym stole. Kiedy spróbowałam jej pierwszy raz od razu wiedziałam, że podam ją najbliższym przy pierwszej lepszej okazji. Kule, przypomniało mi się, że może okazja będzie także 13 grudnia. No trudno. Zrobię ją dwa razy. Albo i trzy.
Wielokrotnie Wam tutaj pisałam, że Wy, moi bliscy, znajomi, a także nieznajomi i znajomi z internetu jesteście dla mnie wielką inspiracją. Tak było i przy okazji dzisiejszego wpisu. Sałatka z selerem konserwowym, porem, szynką i ananasem to pomysł jednej z moich znajomych, właśnie tych internetowych. Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie Moni, przepis od razu wylądował w moich notatkach. Ta sałatka nie jest niczym odkrywczym, jestem tego świadoma. Zapomniałam jednak o niej na śmierć. I dodatkowo mam trochę po kokardki sałatek z ananasem i kukurydzą. A tutaj kukurydzy właśnie nie ma <3.
Łapcie przepis.
Smacznego.

Jak zrobić sałatkę z selerem konserwowym, porem, szynką i ananasem?
Składniki:
150 g wędzonej szynki wieprzowej
150 g żółtego sera
1 słoik selera konserwowego
4 grube plastry ananasa konserwowego
średniej wielkości por (biała część)
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Ananasa przekrawamy na pół, żeby uzyskać cieńsze plastry.
Na początku polecam Wam wrzucić na sito: seler i ananasa, żeby porządnie odciekły z wody.
W międzyczasie ser i szynkę kroimy w cienkie paski, wrzucamy je do miski.
Do szynki i sera wrzucamy odsączony seler, pokrojonego także w cienkie paski ananasa. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Podobne przepisy:
Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem
Sałatka z szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem