Wątróbka drobiowa z winegretem truskawkowym

przez Kardamonowy

Wiem. Naprawdę wiem, że niewiele osób będzie zainteresowanych tym przepisem. U mnie – prawie nikt. Obiecałam jednak kiedyś pewnej dobrej Klaudiowej duszy, że przepis opublikuję, co niniejszym czynię. Zdjęcie także nie jest najwyższych lotów, ale chyba lepiej nie uda mi się sfotografować wątróbki. Mam cichą nadzieję, że ktoś jednak się skusi i skorzysta z mojego przepisu. Ja jestem mega zadowolona. 



Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
2 łyżki mąki żytniej (może być zwykła pszenna) 
majeranek
sól
pieprz
opcjonalnie: natka pietruszki i płatki migdałów  
winegret truskawkowy:
1 szklanka truskawek 
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
szczypta soli
(przepis na 4 porcje)  

Truskawki myjemy i miksujemy na gładki mus, łączymy z resztą składników sosu, odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące żytniej. Smażymy na średnim ogniu, około 3-4 minuty z każdej strony, zależy od wielkości wątróbek. W międzyczasie smażymy krążki cebuli. Gotowe wątróbki układamy na talerzu, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy winegret i cebulę.


2 komentarze

Ania, Manufaktura Smaków (manufakturasmakow.com) 10 czerwca, 2015 - 9:43 am

Gdy byłam dzieckiem nie przepadałam za wątróbką, ale z czasem przekonałam się do niej 🙂 Truskawkowy winegret brzmi bardzo kusząco 🙂

Odpowiedz
Monika 10 czerwca, 2015 - 9:56 am

Większość z nas chyba, omijało wątróbkę w dzieciństwie, ja też. Teraz uwielbiam :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności