Pieczone ziemniaki

przez Kardamonowy

Pieczone ziemniaki to prosty i naprawdę fajny dodatek do obiadu. Ja postanowiłam połączyć ziemniaki z rozmarynem, ale oczywiście nie musicie ściśle się tego trzymać. Możecie użyć także majeranku lub tymianku, co kto lubi. Na pewno będę kombinować jeszcze z innymi smakami: z czosnkiem, cytryną i chili. Przed nami sezon na młode ziemniaki, dlatego nie ma na co czekać, raczcie się i kombinujcie. Oczywiście z umiarem – lepiej jednak się zajadać ugotowanymi, ze świeżymy ziołami.



Składniki:
15 młodych ziemniaków średniej wielkości
1 łyżka suszonego rozmarynu
sól
olej rzepakowy/oliwa   

Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką (nie obieramy), gotujemy prawie do miękkości. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią połówki ziemniaków. Posypujemy je ziołami, solimy i polewamy olejem/oliwą. Pieczemy do zrumienienia. 

Podobne przepisy:
Pieczone ziemniaki jak z ogniska
Ziemniaki smażone z tymiankiem
Pieczone młode ziemniaki

2 komentarze

Ania_S 10 czerwca, 2015 - 9:43 am

Uwielbiam ziemniaczki w takiej formie, choć z rozmarynem nigdy nie jadłam 😛 I potem polewam je olejem lnianym lub z orzechów 🙂

Odpowiedz
Monika 10 czerwca, 2015 - 9:59 am

Rozmaryn i ziemniaki – idealne połączenie. A co do oleju lnianego – zaopatrzę się na pewno :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności