O taaaak, jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy.
Składniki:
1,5 l wody
2 pęczki koperku
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
mała biała część pora
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
lane kluski:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem do rozgrzanego garnka, smażymy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Jajka, mąkę i szczyptę soli dokładnie łączymy w misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę.
Podobne przepisy:
Zupa koperkowa z białą kiełbasą
Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami
Zupa koperkowa z makaronem
Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami