Przed nami majówka, a jak majówka to oczywiście grill. Postanowiłam zrobić zestawienie moich 10 ulubionych sałatek (w tym surówek) do grilla. Mam świadomość tego, że nie na wszystkie warzywa jest już sezon. To zestawienie zostanie jednak już na blogu na stałe, więc może ktoś w czerwcu czy w sierpniu z niego skorzysta.
Moim ulubieńcem jest oczywiście sałatka grecka. A ta z sezonowymi warzywami to już w ogóle jest poza jakąkolwiek konkurencją.
Poszperajcie w poście i wybierzcie coś dla siebie.
1. Sałatka grillowa z pomidorami, ogórkami i papryką
Składniki:
5 ogórków gruntowych
3 średnie pomidory
1 mała pomarańczowa papryka
pęczek rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
1 dymka (zielona i biała część)
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Pomidory myjemy, kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy do nich umytą, pokrojoną w średnią kostkę paprykę i umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Do warzyw dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i jemy.
2. Turecka sałatka Gavurdağı
Składniki:
4 pomidory
2 zielone papryki
1 cebula
2 dymki
15 połówek orzecha włoskiego
4 łyżki syropu z granatów
1 łyżka soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej)
1 łyżeczka sumaka
5 połówek orzecha włoskiego (do przybrania) grubo posiekanych
sól
2 łyżki oliwy extra virgin
(przepis na 4 porcje)
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pomidorów. Dymki i orzechy drobno siekamy, dorzucamy do pomidorów i papryki. Wlewamy do tego syrop z granatów, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy sumakiem, solą, chili, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posypujemy większymi kawałkami orzechów.
3. Pomidory pod pierzynką
Składniki:
4 dojrzałe średnie pomidory
100 g sera żółtego (ja użyłam cheddara)
1 duży kubek jogurtu naturalnego
3 duże ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Do jogurtu dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
Pomidory myjemy, cienko kroimy i układamy na talerzu. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Pomidory doprawiamy solą i pieprzem, polewamy je sosem jogurtowo-czosnkowym, posypujemy serem żółtym i poszatkowanym szczypiorkiem.
4. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą
Składniki:
20 pomidorków koktajlowych
150-200 g sera feta
2 ząbki czosnku
parę liści bazylii
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Pomidory myjemy i kroimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę fetę, bazylię i rozdrobniony czosnek. Zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy na jakieś 30 minut do lodówki.
5. Sałatka grecka
Składniki:
20 pomidorków koktajlowych lub 2 większe malinowe (ja użyłam mieszanych)
3 małe ogórki gruntowe
pół zielonej papryki
mała czerwona cebula
garść czarnych oliwek (najlepsze będą kalamata, z pestkami)
200 g sera feta
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
duża szczypta oregano
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)
Pomidory, ogórki i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w talarki, fetę na mniejsze części. Wszystko wykładamy na talerz, dodajemy oliwki. Z oliwy i soku z cytryny robimy sos, którym polewamy sałatkę. Całość posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Przed podaniem sałatkę można przemieszać (ja robię to raczej sporadycznie). W lodówce miałam jeszcze resztę ziół (koperek i natkę), którymi posypałam całość.
6. Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi
Składniki:
2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa)
4 ogórki konserwowe
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Sałatę kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
7. Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową
Składniki:
1 mała sałata lodowa
4 większe ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
pęczek grubego szczypiorku
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w średnią kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Do słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.
8. Sałatka z ziemniakami i fetą
Składniki:
12 średnich ziemniaków (ja użyłam młodych)
200 g sera feta
1 czerwona cebula
pęczek koperku
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Przypilnujcie, żeby ich nie rozgotować. Ściągamy z nich skórę (najlepiej jak są jeszcze ciepłe), kroimy w ćwiartki. Ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy do nich pokruszoną fetę, pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany koperek, wszystko delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Z solą nie szalejcie, feta jest słona.
9. Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
Składniki:
20 małych ziemniaków
5 dużych ogórków kiszonych
2 małe czerwone cebule
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Ugotowane ziemniaki kroimy w grube talarki. Cebulę i ogórki kroimy w cienkie plasterki. Z oliwy, musztardy, octu i rozdrobnionego czosnku robimy sos, którym polewamy wszystkie składniki. Dodajemy poszatkowany koperek, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
10. Sałatka ziemniaczana z patisonami
Składniki:
15 średnich ziemniaków
1 mały słoik patisonów (300 g)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka grubego szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy je i na chwilę odstawiamy.
Do dużej miski wlewamy oliwę, ocet i musztardę, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, obieramy, kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do miski z sosem. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki patisony, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowane zioła. Wszystko delikatnie mieszamy, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. Wkładamy do lodówki na parę godzin.