Za parę dni urodzinowa impreza, trenuję więc.
Nie no, dworuję sobie, po prostu od paru dni chodziła za mną sałatka z ananasem, papryką, serem żółtym i kukurydzą. To znaczy chodziło za mną połączenie sera żółtego, ananasa i kukurydzy. Jak widzicie po tytule, skończyło się na sałatce. Na dodatek z papryką, której normalnie do tego trio nigdy nie dodaję. Pomyślałam, że przyda mi się jakiś nowy przepis na sałatkę, więc żeby urozmaicić to i owo, dodałam do niej paprykę. Żółtą, żeby wizualnie było jednolicie.
I oczywiście jak to zwykle u mnie bywa, uzupełnieniem całości miała być natka pietruszki, która zawsze pasuje mi do tego zestawienia. Przeliczyłam się jednak trochę, natki w domu nie było. Znalazłam natomiast spory pęczek grubszego szczypiorku. No dobra, niech będzie. I wiecie co? Pasuje idealnie. Braki pamięci jednak się do czegoś przydają.
Przy okazji przyznam się Wam do czegoś. Nie jestem fanem surowej papryki. Niby smaczna, chrupiąca, bardzo zdrowa, ale jakoś no… nie bardzo. Upieczona, usmażona, przerobiona – bomba. I w sumie tyle. Ale w dzisiejszym przepisie mnie nie uwiera, pasuje. I pod kątem smaku i konsystencji. I daje masę witamin, a to jednak bardzo istotne. Tym bardziej, że w dzisiejszej sałatce z tymi witaminami to tak raczej słabo.
Sałatka z ananasem, papryką, serem żółtym i kukurydzą świetnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, jako lunch do pracy. My zjedliśmy ją dzisiaj z moim domowym pieczywem i pastą z białego sera i awokado, którą wczoraj zrobił mój mąż. Bardzo fajne połączenie. Tym bardziej, że nie było w tym wszystkim grama mięsa, którego ostatnio naprawdę mam po kokardki.
A jak chcecie więcej inspiracji na sałatki, pod postem wrzucę Wam parę propozycji.
Do następnego.

Składniki:
250 g sera żółtego w kostce
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 plastrów ananasa konserwowego
1 duża żółta papryka
większy pęczek grubego szczypiorku
1 czubata łyżka majonezu (lub więcej)
1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Na początku polecam Wam wrzucić na sito kukurydzę i ananasa pokrojonego w małą kostkę, żeby porządnie odciekły z wody (czym mniej jej będzie w sałatce, tym lepiej).
Ser i paprykę kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę i ananasa, poszatkowany szczypiorek. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
Podobne przepisy:
Sałatka z szynką, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem
Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym