Jogurt truskawkowy

przez Kardamonowy

Po prostu. Bez barwników, ulepszaczy, bez cukru, z naszymi polskimi truskawkami. I oczywiście z jogurtem naturalnym z dobrym składem, który podprowadziłam My.
Jak pewnie większość z Was wie, jestem szczęśliwą „posiadaczką” małej Toli. Dziewczynki, która ciągle odkrywa nowe smaki, uczy się nowych słów, poznaje. Staram się jej w tym za bardzo nie przeszkadzać, nawet niewielki alergie są nam niestraszne (cwaniaczę, bo są naprawdę niewielkie). Obecnie trwa sezon na truskawki, z którego korzystam głównie z myślą o Toli. Ja sama jakoś nie jestem fanką świeżych truskawek. Najbardziej lubię te już przetworzone – w formie dżemów. Moja córa jest jednak typowym dzieckiem, jeżeli chodzi o sympatię do truskawek. Zje surowe, te w kompocie, dżemie, w koktajlu, każde.
Postanowiłam więc, że zrobię jej zupełnie zwyczajny jogurt. Z taką ilością owoców, na jaką mam ochotę. Z niewielką ilością miodu, który nie jest konieczny (bo jak wiadomo wszystko zależy od słodkości owoców).
Ja sama chętnie zjadłabym taki jogurt, ale z jagodami. O, i z malinami. Jak będzie na nie sezon, wyczaruję sobie coś takiego. Już wiem, że do tego pierwszego przyklei się moje dziecko. Ten drugi chyba zjem jednak sama. Chociaż co ja tam wiem, tylko krowa nie zmienia poglądów. Zresztą przedwczoraj moja córka w czasie jedzenia obiadu, zmieniła zdanie (w ciągu dwóch minut) co do grillowanej cukinii. Na początku było, bleee, nie lubi. A chwilę później nie chciała jeść nic innego.
Jogurt truskawkowy poleca się jako letnia przekąska, deser, podwieczorek. Korzystajcie z sezonu na truskawki, bo nie trwa w jakoś strasznie długo. I pamiętajcie żeby dodawać do niego sprawdzone jogurty z dobrym składem. Jak już chcemy jeść zdrowo, zróbmy to od początku do końca tak jak trzeba.
Dziś jogurtu Toli nie zaserwuję, ale w lodówce chłodzi się już koktajl z mlekiem kokosowym, mango i truskawkami. Zobaczymy czy przejdzie. A na dole pod przepisem wrzucę Wam jeszcze parę innych propozycji na przekąski z truskawkami, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie.
Uciekam, pa. Wpadnijcie znowu do mnie w piątek.


Składniki:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
5 średnich dojrzałych truskawek
1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie lub więcej, do smaku)
(przepis na 2 porcje)

Truskawki pozbywamy szypułek, dokładnie je myjemy i rozdrabniamy widelcem lub robotem kuchennym. Chodzi o to, żeby nie były zmiksowane na gładką masę.
Jogurt i miód wlewamy do miski, mieszamy. Dodajemy do tego truskawki, mieszamy (ja zrobiłam to specjalnie nie za dokładnie).

Przepisy na inne przekąski z truskawkami:
Ryż z truskawkami
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
Kasza jaglana z truskawkami
Tosty francuskie z chałką i truskawkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności