Ryż z truskawkami

przez Kardamonowy

Dobra, lecę z następnym postem. Dziś miałam mieć przerwę, ale w sumie nie ma potrzeby. Jutro może znowu coś wrzucę, zaległości mi jakoś siedzą na wątrobie. Niby niewielkie, ale systematyczność w blogowaniu ma mega duże znaczenia. Poza tym dobrze mi zrobi przerwa od mojej królewny. Wakacje z dzieckiem – to się wyklucza, nie odpoczęłam prawie wcale. Dziś mam pierwszy dzień, kiedy mogłam się w 100% odkleić od Toli lub właściwie ona ode mnie. Nawet nie wiem co się dzieje w pokoju obok, bo mam słuchawki na uszach. My jest ogarnięty rodzicielsko, mogę spokojnie wyłączyć mózg. Ale ja nie o tym, nie o tym…
Ryż z truskawkami i od razu przypomina się dzieciństwo. U Was także? Jeny, niesamowite jest to jak w naszych głowach potrafią zakotwiczyć się jakieś konkretne smaki. U mnie to tytułowy ryż, wersja z jagodami, biszkopt z truskawkami i chyba mielone. Właśnie, mam zapisany chyba gdzieś przepis na maminy biszkopt. Jak się do niego nie dokopię, zagadam do brata. To było bardzo ascetyczne ciasto, a tak bardzo siedzi mi w głowie. Zrobię na bank, przecież teraz jest sezon na truskawki, nie wiem na co czekam.
Wracając jednak do ryżu, no cu-do-wno-ści. Potrawa składająca się właściwie z 4 składników. Nie kombinowałam z żadnymi waniliami i innymi migdałami. Nie gotowałam nawet ryżu w mleku.
Pierwszą porcję zrobiłam wczoraj, z jogurtem. Wyszła dobra, ale to nie było to. Pojechaliśmy wczoraj na zakupy, śmietana wylądowała w koszyku. Cóż, to właśnie ona nadała ten konkretny smak, którego szukałam. Jeżeli nie liczycie kalorii, zróbcie ryż ze śmietaną.
Jeżeli chodzi o rodzaj ryżu, użyjcie swojego sprawdzonego. Ja od dawna używam właściwie tylko parboiled. Dla mnie idealną konsystencję, ciężko go przegotować. Ten zwykły biały zawsze wychodził mi nie tak jak chciałam. My też go nie lubi, więc właściwie już o nim zapomnieliśmy. Jeżeli jednak nie macie swojego ulubionego, zróbcie parboiled, nie pożałujecie.
Nic więcej już nie dodam. Klasyka zawsze sama się obroni.
Smacznego powrotu do dzieciństwa.


Składniki:
pół szklanki ryżu (ja użyłam parboiled)
15 truskawek
3 łyżki śmietany 18%
cukier (do smaku)
(przepis na 2 duże porcje)  

Ryż dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy go do miękkości, odcedzamy, wrzucamy do miski. Do ryżu dodajemy śmietanę i cukier (na początek można dać 1 łyżeczkę cukru), mieszamy.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na połówki lub ćwiartki. Ja część truskawek rozdrobniłam widelcem, część pozostawiłam w kawałkach. Lubię w tej potrawie różne konsystencje owoców, śmietana sympatycznie się łączy z tymi rozdrobnionymi. Zaufajcie mi i zróbcie to samo.
Do ryżu dodajemy owoce, mieszamy.

Podobne przepisy:
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności