Miało mnie dzisiaj tu nie być, ale akurat mam luźne 30 minut, więc postanowiłam napisać. Jakoś od tygodnia zaczęłam wrzucać posty nieregularnie i tak jakoś pod wpływem wyrzutów sumienia, jestem.
Dodatkowo My wybył na szkolenie, więc mogę bez skrupułów gotować gluten, wieprzowinę i inne ostatnio niewskazane produkty. Obecnie na gazie pyrka sobie gulasz wieprzowy dla Toli, rano zrobiłam sobie sałatkę z makaronem i szynką. Łaa, nawet po południu ugotuję ziemniaki i zjem nie oglądając się za siebie.
Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem powstała, bo najnormalniej w świecie miałam na nią ochotę. Ja w ogóle uwielbiam połączenie ananasa, sera żółtego, natki pietruszki i czosnku. Jeżeli miałam tylko gdzieś niedokończoną puszkę ananasa, zawsze lądował w misce właśnie z resztą tych składników. Tym razem jednak owoce kupiłam specjalnie. Ten seler konserwowy nie był za bardzo w planie, ale od dłuższego czasu wpadałam w domu na seler w słoiku i chciałam go w końcu wykorzystać. Nawet nie wiem skąd się wziął u nas w domu. Wylądował więc w sałatce i zupełnie niczego nie zepsuł.
Klasycznie (u mnie) jeżeli chodzi o sos, wymieszałam majonez z gęstym jogurtem naturalnym. Nie przepadam za sałatkami, w których jest sam majonez, są dla mnie za tłuste, za ciężkie. Nie i już. W tej sałatce jest naprawdę spora ilość smaku i nie trzeba do niej ładować tony majonezu. Jest słodki ananas, smaczny ser, natka, czosnek. To naprawdę wystarczy.
Muszę się powoli ewakuować. Muszę skończyć gulasz, zrobić sałatkę z buraków i ogarnąć chatę.
Do jutra. Tak, jutro znowu się tutaj pojawię.
Składniki:
250 g sera żółtego
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 plastrów ananasa konserwowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Na początku polecam wrzucić na gęste sito seler, kukurydzę i ananasa pokrojonego w małą kostkę, żeby porządnie odciekły z wody.
Do miski wrzucamy pokrojony w kostkę ser żółty, odsączony seler, kukurydzę i ananas. Dodajemy do tego pokrojoną w małą kostkę cebulę, rozdrobniony ząbek czosnku, i poszatkowaną natkę pietruszki. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem, porem, kukurydzą i ananasem
Sałatka z jajkami, orzechami, szynką i ananasem
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem