Sałatka z wędzonym kurczakiem, brzoskwiniami i selerem naciowym

przez Kardamonowy

A także ryżem, porem i żółtym serem. Czy wszystkie składniki są niezbędne? Pewnie nie, ale jakoś to wszystko bardzo sympatycznie zagrało.
W ciasta nie umiem, w sałatkach zdecydowanie czuję się najlepiej. Różnych, tych typowo zielonych, tych majonezowych, w sumie każdych. Kiedy zbliża się jakaś większa ekipowa biba, od razu zgłaszam się do robienia sałatek. I zawsze staram się, żeby jedna z nich była tak zwaną zieleniną. Robię więc je z sałatami, pomidorami (pod różną postacią), owocami, warzywami, pestkami dyni/słonecznika/orzechami i koniecznie z oliwą z pierwszego tłoczenia. Dziś jednak post o zupełnie innej sałatce.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, brzoskwiniami i selerem naciowym powstała z myślą o Andrzejkach. Od dawna miałam ochotę na połączenie selera naciowego, jakiegoś owocu i kurczaka. Parę dni temu udało mi się kupić dwie wędzone ćwiartki z kurczaka, które od razu wylądowały w sałatkach. Dwóch. Dziś przepis na jedną z nich. Druga jest już bardziej świąteczna, dlatego przepisu na nią możecie spodziewać się w okolicach połowy grudnia (no dobra, może trochę wcześniej).
Bardzo lubię połączenie drobiu z owocami. Seler też jest ciekawym dodatkiem, jego plus jest jeszcze taki, że jest chrrrupiący. Ryż w dzisiejszej sałatce jest w sumie wypełniaczem, por nadaje trochę ostrości, brzoskwinie słodyczy. To naprawdę wszystko bardzo do siebie pasuje.
Sałatka z wędzonym kurczakiem, brzoskwiniami i selerem naciowym poleca się na różnego rodzaju imprezy, na śniadania i kolacje. My ostatnio dostał też jedną niewielką porcję jako drugie śniadanie do pracy.
Róbcie więc i jedzcie kiedy chcecie.


Składniki:
1 ćwiartka wędzonego kurczaka (około 350 g)
pół szklanki suchego ryżu (ja użyłam parboiled)
150 g żółtego sera (u mnie gouda)
4 brzoskwinie z puszki
mały por (biała część)
1 łodyga selera naciowego
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka gęstego jogurtu
sól
pieprz

Ryż przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości.
Kurczaka, ser żółty, seler i brzoskwinie koimy w kostkę, por w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski.
Dodajemy do tego ugotowany ryż, majonez, jogurt.
Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby smaki się połączyły.

Inne przepisy na tego typu sałatki:
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i selerem konserwowym
Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem i kukurydzą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem
Sałatka z selerem konserwowym, serem żółtym i ananasem
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem
Sałatka z jajkami, orzechami, szynką i ananasem
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności