Parę dni temu dorwałam w sklepie młodą kapustę. Kraj pochodzenia: Polska. Nie zastanawiałam się nawet z czym ją zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym.
Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy kapustę z ziemniakami. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego…
Składniki:
8 ziemniaków
pół główki młodej kapusty
1 cebula
pęczek koperku
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy.
Podobne przepisy:
Młoda kapusta zasmażana
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy