Bigos z młodej kapusty i kiełbasy

przez Kardamonowy

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej. Co kto lubi. Korzystajcie więc na maksa z letnich dobrodziejstw i gotujcie na zdrowie. Ja, póki co, robię sobie krótką przerwę od świeżej młodej kapusty. Pochłanialiśmy ostatnio takie ilości, że czas obżerać się czymś innym.



Składniki:
1 główka młodej kapusty
200 g ulubionej kiełbasy (ja użyłam cienkiej)
1 marchewka
1 duża cebula
pół szklanki wody
pęczek koperku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Dorzucamy do tego poszatkowaną kapustę, liść, ziele i wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty (u mnie to trwało około 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy.


0

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności