Wpisy – utwórz wpis.
W końcu. Po ponad miesiącu usiadłam w końcu do bloga. Czemu to tak długo trwało? A bo święta, wyjazd jeden, urodziny, wyjazd drugi. Potem najzwyczajniej w świecie miałam ochotę zwyczajnie pogotować. Bez notatek, mierzenia, zdjęć. Potrawy proste, domowe, te które w większości na blogu już są. Dobrze zrobiła mi ta przerwa, pod paroma względami.
Od paru dni jednak już mnie nosi. Znowu notuję, odmierzam, zapisuję, fotografuję, budzę się po 5 rano i zaczyna układać w głowie menu na kolejne dni. Powoli pojawiają się w sklepach nowalijki, obok których przejść obojętnie nie mam ochoty, a które dodatkowo są świetną motywacją do ruszenia czterech liter.
Wróciłam więc. No cześć.
Z czym do Was przychodzę? Z młodą kapustą. Przepisem podstawowym, trochę nie w moim klimacie, bo z dużą ilością mięsa, ale taki był plan i postanowiłam go zrealizować. Mamy więc tutaj sporo/trochę wędzonej wieprzowiny, oczywiście koperek.
Jest trochę słodko, lekko chrupiąco (o ile nie przegotujecie kapusty), tłustawo (no bywa).
Wyszło bardzo wiosennie, trochę jak u babci. Jednocześnie, jedząc w ten sposób przygotowaną kapustę, poczułam się trochę jak na wsi. Dla mnie to same dobre wspomnienia. Nic, tylko jeść. Część więc zjadłam prosto z patelni, część połączyłam z makaronem. Obie opcje były tak samo smaczne.
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem poleca się jako jedna z pierwszych wiosennych potraw.
Mam nadzieję, że mój dzisiejszy powrót zapoczątkuje znowu regularność, której tak bardzo mój blog (i chyba też ja) potrzebuje.
Zaglądajcie do mnie. Postaram się pojawić tutaj znowu pojutrze.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
200 g wędzonego boczku
2 cienkie kiełbasy (około 150 g)
1 marchewka
1 duża cebula
pół szklanki wody
mały pęczek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
sól
pieprz
olej rzepakowy (opcjonalnie)
Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, przepłukujemy ją i dość cienko szatkujemy.
Boczek kroimy w małą kostkę, lekko obsmażamy (bez użycia oleju, jeżeli jest tłusty). Następnie do boczku dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki kiełbasy, smażymy do zrumienienia.
Do boczku i kiełbas dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach obraną marchewkę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Dorzucamy do tego kapustę, wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie prawie miękka (u mnie to trwało około 6-8 minut).
Pod koniec duszenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy sok cytryny i poszatkowany koperek, mieszamy.
Inne przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty:
Młoda kapusta z ziemniakami
Młoda kapusta zasmażana
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy
Pieczone gołąbki z młodej kapusty
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Duszona młoda kapusta
Młoda kapusta po węgiersku
Chłopski garnek z młodą kapustą
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą
Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym