Młoda kapusta po węgiersku

przez Kardamonowy

Lub po prostu chłopski garnek, ale z większą ilością mielonej papryki. W ogóle kiedyś tę potrawę nazwałam leczo z młodą kapustą i to nie był chyba najlepszy pomysł (o czym zresztą byłam informowana wielokrotnie :)). Bo w sumie leczo to tak na dobrą sprawę głównie (lub często gęsto tylko) smażona papryka. Nie wiem skąd powstał u mnie pomysł nazwania młodej kapusty z kiełbasą – leczem. Leczo? To się w ogóle odmienia? Chyba jednak lepiej brzmi leczo.
I tak parę dni temu nakupowałam młodej kapusty. Bo młoda, nowa, huhuuu, trzeba kupić od razu ciężarówkę kapusty. I tak nakupowałam, a potem myślałam z czym ją zrobić. I moja pierwsza myśl to właśnie młoda kapusta po węgiersku. Kiedyś gdzieś wpadł mi w oczy pomysł na tego typu potrawę, więc od razu zapisałam sobie przepis na nią. W sumie nawet nie przepis, bo nawet się w niego nie wczytywałam, ale po tym jak wyglądała na zdjęciu i po nazwie doszłam do tego jak można ją zrobić.
I w sumie powstało coś na kształt bigosu, chłopskiego garnka. Powstało coś bardzo smacznego, wiosennego. My klasycznie jakoś bardzo nie uradowała wieść o tym co będzie na obiad, ale on ogólnie nie jest fanem bigosu, więc nie spodziewałam się klaskania uszami. Zjadł, ale nie z taką przyjemnością jak ja. Część więc zjadłam, część zamroziłam. I już wiem, że odmrożona wersja tej potrawy będzie smaczniejsza niż taka świeżo zrobiona. Odgrzewanie, wekowanie i mrożenie zawsze służy takim bigosopodobnym posiłkom. Odgrzewajcie więc, wekujcie i mroźcie.
A tak w ogóle nie miałam planu dziś się tutaj pojawiać, ale w mam luźną chwilę i mega duże zaległości, więc trochę nadrabiam. Nie wiem czy jutro znowu z czymś wyskoczę, ale w piątek będę tutaj na 100%. Choćby nie wiem co.
Do następnego więc. Pa.


Składniki:
mała główka młodej kapusty
2 małe kiełbasy
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych
pół szklanki wody
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki
pół pęczka koperku
sól 
pieprz
olej rzepakowy lub smalec
(przepis na 3-4 porcje)  

Kiełbasy kroimy w półplasterki lub ćwiartki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy na niewielkiej ilości tłuszczu.
W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę. Kapustę szatkujemy.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy świeżą paprykę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszając. Następnie dorzucamy do tego kapustę i cebulę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Często mieszamy. Pod koniec dosypujemy do tego mielone papryki, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek.

Podobne przepisy:
Młoda kapusta z ziemniakami
Chłopski garnek z młodą kapustą

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności